Poliklinika Bilić Vision

 

Strabizam

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Strabizam

Strabizam - prvaStrabizam je pojava kada oči ne stoje paralelno nego postoji otklon u određenom smjeru, a manifestira se kao škiljavost, razrokost ili “bježanje oka”. Kod male djece je strabizam najčešće posljedica nekorigirane refrakcijske greške oka, najčešće uslijed dalekovidnosti i nešto rjeđe radi kratkovidnosti, a uzrok mogu biti i različite dioptrije na oba oka. Kod odraslih češće se radi o posljedicama paralize jednog ili više očnih mišića i tada to nazivamo paralitički strabizam.

Cilj liječenja strabizma je sprječavanje pojave slabovidnosti (ambliopije) i postizanje optimalne vidne oštrine. Slabovidnost se mora dijagnosticirati i liječiti prije šeste godine života. Strabizam kod odraslih se teško liječi, jer su se patološki odnosi učvrstili pa se teško podnosi uspostavljanje novog položaja očiju.

Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem kod odraslih u normalnu poziciju također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da bi se operacija trebala ponoviti. Bez obzira na to, veliki broj odraslih pacijenata se odlučuje na takav zahvat, jer im strabizam predstavlja veliki socijalni i estetski problem.

Tko može imati strabizam

[Kandidati] Tko može imati strabizam

strabizam-1Strabizam mogu imati i djeca i odrasli – vidi se kao otklon očne jabučice – prema unutra ili van.

Kod djece se blaži otklon očne jabučice može korigirati redovitim vježbanjem u strabološkom kabinetu i nošenjem odgovarajuće korekcije za dioptriju. Nekad je to dovoljno za ispravljenje otklona i operacija nije potrebna, dok se kod većih otklona ipak na kraju mora pristupiti operacijskom zahvatu.

Pregled

[Pregled]

Strabizam je najbolje dijagnosticirati djeci do 6 godina, jer se pravovremenim liječenjem strabizma prevenira pojava slabovidnosti. Strabizam se dijagnosticira pregledom bulbomotorike - motiliteta (pokretljivosti) oba oka, Cover testom (test pokrivanja), mjerenjem kuta škiljenja i skijaskopijom.
Opis liječenja

[Opis liječenja]

Ako se radi o strabizmu kod djeteta, jedna od metoda liječenja je kirurškim putem, iako se uvijek prije nego se donese odluka o operacijskom zahvatu, radi detaljan pregled kojim se utvrđuje koliki je kut bježanja očiju s i bez naočala te je li dijete slabovidno. Ovisno o tome šta je otkriveno na pregledu, djetetu se propisuje korekcija i vježbe sa zatvaranjem oka koje bolje vidi.

Ukoliko se nakon par mjeseci uoči poboljšanje i kut škiljenja se smanjio, to zovemo akomodativnim strabizmom i u tom slučaju nije potrebna operacija. U slučaju da je nakon par mjeseci provođenja korekcije kut škiljenja isti, potrebno je planirati zahvat.

već na hrvatskom razrokost-strabizam-1Iako se strabizam kod odraslih teško liječi jer su se patološki odnosi učvrstili, velik broj odraslih pacijenata odlučuje se na takav zahvat, jer im strabizam predstavlja veliki socijalni i estetski problem.

Odrasli pacijenti koji imaju strabizam imaju slabovidnost, s obzirom da se ona razvija kod svakog pacijenta koji nije korigirao strabizam do 6. godine života. Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem u normalnu poziciju kod odraslih također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da se operacija treba ponoviti. Osim toga, oko samo po sebi teško podnosi uspostavljanje novog položaja pa nakon operacije postoji mogućnost pojave dvoslika.

U Poliklinici Bilić Vision već dugi niz godina operiramo odrasle pacijente, s obzirom da zahvat obavljamo u lokalnoj anesteziji, a djecu koja zbog dobi ne mogu ostati mirna za vrijeme operacije, pod lokalnom anestezijom ne operiramo.

Pacijenti koji se odluče na operaciju ne trebaju raditi nikakve prijeoperacijske pretrage.

Upute pred operativni zahvat:

  • treba obući odjeću na kopčanje
  • lijekove koje pacijent inače koristi treba popiti, osim određenih koji mogu dovesti do razrijeđivanja krvi (Aspirin, Andol, Asical)
  • ostale upute liječnik daje prije zahvata.
Tijek operacije

[Tijek operacije]

Pacijent dođe u dogovoreni termin pola sata prije samog operativnog zahvata. Lokalna anestezija se kapne 2 puta u oko. Nakon retrobulbarne anestezije pristupi se operativnom zahvatu kojim se skraćuju očni mišići da bi očnu jabučicu doveli u primjeren položaj. Zahvat traje ovisno o broju zahvaćenih mišića, a oporavak je brz.
Poslije operacije

[Poslije operacije]

Poslije operacije oko je naizgled crveno i blago otečeno. Sama oteklina splašnjava za nekoliko dana, a crvenilo uzrokovano rezom na spojnici nestaje za nekoliko tjedana. Drugi dan iza operacije više nije potrebno da oko bude zatvoreno zavojem. Nadalje je najbitnije redovito koristiti propisanu terapiju i izbjegavati bilo kakav fizički napor najmanje mjesec dana iza zahvata. Položaj očne jabučice promatra se te se pacijentu individualno prepisuju vježbe bulbomotorike.
Moguće komplikacije

[Moguće komplikacije]

Kod operacije strabizma komplikacije su rijetke, no ipak treba reći da može doći do pojave priraslica ili prevelikog skraćenja mišića. Vraćanje slabovidnog razrokog oka kirurškim putem u normalnu poziciju kod odraslih također je samo privremeno, jer oko koje je slabovidno nema refleks zadržavanja u centralnoj poziciji pa postoji mogućnost da se operacija treba ponoviti. Osim toga, oko samo po sebi teško podnosi uspostavljanje novog položaja pa nakon operacije postoji mogućnost pojave dvoslika.
Paket usluga

[Paket usluga]

  • Operacija strabizma uključuje: kapljičnu anesteziju, operaciju strabizma, paket lijekova te tri kontolna pregleda u narednih mjesec dana.
  • Operacija strabizma ne uključuje: prijeoperacijski pregled i eventualnu ponovnu operaciju za koju se može javiti potreba nekoliko godina nakon prve operacije.
Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o strabizmu. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter