Poliklinika Bilić Vision

 

Makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege

old-eyesmallDegeneracija žute pjege (makularna degeneracija) vezana za dob jedan je od vodećih uzroka gubitka centralne vidne oštrine kod pacijenta starije životne dobi. Pacijenti koji imaju makularnu degeneraciju često navode da ne mogu vidjeti “centar” slike, koji je zamagljen, zatamnjen ili potpuno nedostaje.

Glavni razlog pada centralne vidne oštrine upravo su degenerativne promjene tj. proces propadanja koji zahvaća žutu pjegu ili makulu. S obzirom da je to degenerativna promjena (starenjem se povećava učestalost promjena), češće se pojavljuje nakon 65. godine života, iako se kao uzročni čimbenici koji mogu izazvati raniju pojavu promjena  ističu prekomjerna izloženost UV zračenju, pušenje, manjak antioksidansa i slabost mikrocirkulacije. Postoji i genetska predispozicija.

Tko može imati makularnu degeneraciju

[Kandidati] Tko može imati makularnu degeneraciju

Postoje 2 forme makularne degeneracije:
 • Suha forma je najčešći oblik, a karakterizira je pojava žućkastih nakupina - druza - u području makule tj. žute pjege. Tijekom vremena nastaju promjene u pigmentnom sloju s odumiranjem većeg broja stanica – atrofije. Suhi oblik sporo napreduje postepeno oštećujući i smanjujući vidnu oštrinu. U slučaju suhe forme ne postoji liječenje – daju se vitamini koji usporavaju napredovanje bolesti.
 • Vlažni oblik je rjeđi ali ozbiljniji oblik oštećenja makule tj. žute pjege. Karakterizira je pojava krvarenja, edem i stvaranje novih žilica. Dolazi do znatnog pada vidne oštrine. Ukoliko se ne započne pravovremeno liječenje, dolazi do pojave ožiljka. U slučaju vlažne forme, aplicira se lijek u oko – anti-VEGF terapija. Liječenje intravitrealnom aplikacijom anti-VEGF lijekova ponekad se koristi samo da zaustavi napredovanje bolesti, bez pacijentu vidljivog oporavka vida.
Opis zahvata

[Opis zahvata]

Kod vlažnog oblika makularne degeneracije aplicira se anti-VEGF lijek u oko. U Poliklinici Bilić Vision više od 15 godina izvode se zahvati apliciranja lijeka u oko. Upravo zbog dugogodišnjeg iskustva u dijagnosticiranju i liječenju bolesti žute pjege tj. makule, među vodećim smo oftalmološkim zdravstvenim ustanovama, što mogu potvrditi brojni zadovoljni pacijenti Poliklinike Bilić Vision.

Inicijalna doza Anti-VEGF lijeka je 1 injekcija svakih mjesec dana tijekom 3 mjeseca. U težim slučajevima to može biti i više. Lijek sprječava pucanje malih krvnih žilica u oku i na taj način smanjuje krvarenja i eksudacije te posljedično poboljšava vid.

Tretman apliciranja Anti-VEGF lijeka u oko ne zahtijeva nikakve posebne pripreme. Uobičajene pretrage nisu potrebne, jer se tretman izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Prilikom tretmana pacijent ne osjeća bol, ali osjeća dodire na oku. Sam tretman traje 15-tak minuta, a oporavak nakon apliciranja injekcije je u roku jednog dana. Pacijent dobiva povez preko oka s kojim odlazi kući.

makularna-degeneracija-vid

Pregled

[Pregled]

Nakon kompletnog oftalmološkog pregleda koji uključuje pregled vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka i pregled biomikroskopom, učini se i pregled očne pozadine indirektnom oftalmoskopijom. Ponekad je potrebno učiniti i dodatne dijagnostičke pretrage – OCT i FAG. Ovakav detaljan pregled traje oko 1 sat. Pacijenti kojima je potreban tretman anti- VEGF lijekovima liječnik nudi izbor više različitih lijekova.

slika - amsler test

Među anti-VEGF lijekovima najčešće koristimo:
 • Avastin® (bevacizumab) koji neselektivno blokira endotelijalne faktore rasta krvnih žila u oku (VEGF). To je lijek koji se primarno koristi u liječenju karcinoma debelnog crijeva gdje isto tako blokiranjem rasta novih krvnih žila zaustavlja i rast tumora. Avastin se zadnjih nekoliko godina u cijelom svijetu uvelike primjenjuje za liječenje vlažnog oblika makularne degeneracije, a otvaraju se i nove indikacije poput dijabetičke retinopatije. Njegova primjena u oku predstavlja tzv. “off label use” (upotreba izvan preporučene indikacije), a pacijent se prije zahvata mora u potpunosti upoznati s rizicima takve primjene i potpisati pisani pristanak za zahvat.
 • Macugen® (pegaptanib) je također lijek iz skupine anti-VEGF lijekova koji selektivno blokira endotelijalne faktore rasta krvnih žila u oku. Njegova primarna indikacija je vlažna forma makularne degeneracije i odobren je od američke agencije FDA za liječenje te indikacije. Njegovo selektivno djelovanje pruža daleko veću sigurnost primjene kod bolesnika s povećnim rizikom za kardiovaskularne bolesti.
 • Lucentis® (ranibizumab) također je neselektivni anti-VEGF lijek odobren od FDA za liječenje vlažnog oblika makularne degeneracije (ARMD).
 • Kenalog® (triamcinolon acetonid) je kortikosteroid kojega dajemo intravitrealno u cilju smanjenja makularnog edema kod dijabetičke retinopatije, vaskularnih okluzija, kod vlažnog oblika degeneracije žute pjege u kombinaciji s anti-VEGF lijekovima ili PDT terapijom, nekih uplanih bolesti oka i drugih rjeđih stanja.
Upute pred davanje intravitrealne injekcije
 • prije operacije slobodno jedite i uzmite terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju,
 • sa sobom povedite osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmite taxi do kuće, jer nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.
Tijek zahvata

[Tijek zahvata]

Nakon što kapi anestetika počnu djelovati, pacijenta se odvodi u operacijsku salu i nakon čišćenja područja oko oka, aplicira se injekcija. Cijeli postupak obično traje 10 minuta. Nakon aplikacije, na oko se stavlja povez i antibiotska mast, a kontrola je sutradan.
Poslije zahvata

[Poslije zahvata]

Oporavak iza aplikacije Anti-VEGF injekcije u oko je u roku od jednog dana. Pacijent se može normalno ponašati po pitanju gledanja televizije, tuširanja, saginjanja, itd. Vid se postepeno djelomično vraća tijekom nekoliko tjedana, ako nije nastupilo preveliko oštećenje. Ponekad se injekcije daju da bi održale vid u postojećem stanju, što znači da nakon aplikacije lijeka ne mora nužno doći do oporavka vida, ali se njome sprječava daljnje propadanje centra vida. Nakon aplikacije injekcije koriste se antibiotske i protupalne kapljice tijekom nekoliko dana. Tretman se ponavlja svakih mjesec dana, tri mjeseca za redom, a iza toga se učestalost terapije određuje ovisno o stadiju makularne degeneracije i reagiranju pacijenta na lijek.
Moguće komplikacije

[Moguće komplikacije]

Pacijenti s preboljelim moždanim udarom imaju relativnu kontraindikaciju za aplikaciju anti-VEGF lijeka. Ostalih kontraindikacija nema. Od mogućih komplikacija nakon zahvata česta su manja krvarenja na mjestu uboda iglom, iako je to komplikacija koja je jednostavno rješiva. Ponekad dolazi do povišenja očnog tlaka, a najrjeđe do upalnog procesa u oku nakon aplikacije injekcije.
Paket usluga

[Paket usluga]

 • Paket uključuje: kapljični anestetik, tretman aplikacije anti-VEGF injekcije, poklopčić s kojim idete kući, kontrolu na koju pacijent dolazi sutradan.
 • Paket ne uključuje: kompletni pregled kojim se dijagnosticira makularna degeneracija, lijekove koje pacijent koristi nakon tretmana.
Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision. Nazovite nas još danas i informirajte se o liječenju makularne degeneracije. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

 • facebooka
 • twittera
 • youtube-a
 • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter