Poliklinika Bilić Vision

 

Ječmenac

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Ječmenac

ječmenac

Što je ječmenac?

Ječmenac je upala lojnih žlijezda vjeđa. Može se javiti u akutnom obliku koji zovemo hordeolum.

Radi se o upali lojnih žlijezda na vjeđama (kapcima) koja se manifestira kao akutna upala s crvenilom, otokom, gnojnim sadržajem unutar lojne žlijezde i bolnošću vjeđe.

Kronična promjena s manjim smetnjama i karakterističnom “kvržicom” naziva se halacion.

 

Kandidati

[Kandidati]

Ječmenac se nalazi na vjeđi kao bolna kvržica i lako ga je uočiti.

Ponekad može mijenjati i oblik vjeđe, a treptanje je bolno i otežano. Pacijenti koji primijete da imaju kvržicu s bijelim vrhom na unutarnjoj liniji vjeđe ili zadebljanje na samoj vjeđi koje je bolno na dodir, trebali bi se odmah javiti oftalmologu. Tada je još u početnoj fazi pa se primjenom toplih obloga i antibiotske lokalne terapije ječmenci mogu sanirati u začetku. Ječmenac najčešće nastaje začepljenjem izlazišta Meibomove žlijezde na vjeđi, a razvojem upalnog procesa pod utjecajem bakterija. Sekundarno nastaje upalna reakcija. Nakon nekog vremena tkivo stvara fibroznu ovojnicu (čahuru), pa nema drenaže sadržaja iz ječmenca i upala postaje kronična. Ako upalni proces traje duže od mjesec dana tada je već u kroničnom stadiju i potrebno ga je kirurški odstraniti.

unutar kapka

Opis zahvata

[Opis zahvata]

Za uklanjanje ječmenca nisu potrebne nikakve prije operacijske pripreme. Zahvat se obavlja u lokalnoj infiltracionoj anesteziji. Sama operacija potpuno je bezbolna, traje 5-10 minuta, a oporavak je unutar jednog tjedna. Već sljedeći dan nakon operacije možete normalno funkcionirati i nije vam potrebno bolovanje te se možete vratiti svim svakodnevnim obavezama - vožnji automobila, gledanju televizije, radu na računalu... Oftalmolozi, operateri u Poliklinici Bilić Vision rutinski obavljaju zahvat uklanjanja ječmenca, jer je operacija ječmenca kratak i jednostavan zahvat.
Priprema

[Priprema]

Kako znate da je došlo do pojave ječmenca? Da bi se dijagnosticiralo imate li ječmenac, potrebno je doći na oftalmološki pregled. Na pregledu će specijalist oftalmolog moći sa sigurnošću utvrditi radi li se o ječmencu i odrediti način liječenja. Preporučujemo da redovito održavate higijenu svojih vjeđa i područja oko očiju, jer se tako smanjuje mogućnost pojave ječmenca. Najčešće do pojave ječmenca dolazi unosom nečistoće putem prljavih ruku ili šminkanjem tuđom ili starom šminkom pa treba obratiti pažnju da se to izbjegava. Također oboljeli od šećerne bolesti imaju veću sklonost pojavi ječmenca na oku.

ječmenac

Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju ječmenca, no uvijek vam savjetujemo da:

  • Obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje. Onda nećete morati odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko.
  • Prije operacije slobodno nešto pojedite i uzmite lijekove ukoliko ih i inače redovito uzimate. Ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, upoznajte operatera s tom činjenicom, jer će možda predložiti privremenu obustavu terapije. Upoznajte operatera i sa drugim lijekovima koje uzimate svaki dan.
Tijek zahvata

[Tijek zahvata]

Odstranjivanje ječmenca se izvodi u operacijskoj sali u sterilnim uvjetima. Anestezija je lokalna, a zahvat je u cijelosti bezbolan. Nakon apliciranja anestetika u vjeđu, ječmencu se pristupa s unutrašnje strane vjeđe. Tamo se kroz manji rez uklanja upalno promijenjeni sadržaj i čahura. Nakon završetka zahvata, vrši se lagana kompresija operirane vjeđe u trajanju od nekoliko minuta, radi zaustavljanja krvarenja i sprječavanja nastanka podljeva vjeđa. Nakon toga oko se zatvara tuferom, a pacijent može odmah otići kući. Samom operacijom se uvijek pazi da se osim medicinskog dijela liječenja postignu i vrhunski estetski rezultati za pacijenta.
Oporavak

[Oporavak]

Odmah nakon operacije ječmenca, pacijent može ići kući. Kontrola je sljedeći dan, kada se uklanja tufer i ordiniraju antibiotske kapi i mast koje se koriste u razdoblju od 10 do 14 dana. Dopuštene su sve dnevne aktivnosti. Ipak, prvih nekoliko dana pri izlasku iz kuće na otvoreno nosite zaštitne sunčane naočale i izbjegavajte rad u prašini. Također se ne preporučuje korištenje bazena ili saune prva dva tjedna.
Mjere opreza

[Mjere opreza]

Potrebno se pridržavati zadane terapije koju je propisao liječnik. Osobito da bi se spriječila pojava hematoma i otekline nakon operacije ječmenca. Također treba hladiti operirano podučje oblozima.

 
Paket usluga

[Paket usluga]

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.
Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte kako ukloniti ječmenac. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter