Poliklinika Bilić Vision

 

Entropij i Ektropij

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Entropij i Ektropij

Što su entropij i ektropij?

entropij i ektropijEntropij je stanje oka u kojemu je vjeđa, (najčešće donja) okrenuta prema unutra, odnosno prema očnoj jabučici (uvrnuti kapak). Takva uvrnuta vjeđa uzrokuje trljanje trepavica po spojnici ili konjunktivi očne jabučice, izazivajući iritaciju i bolnost.

Ektropij je stanje oka u kojemu je vjeđa izvrnuta prema van (izvrnuti kapak).

Kod izvrnute vjeđe je problem što rub vjeđe ne dodiruje spojnicu oka te se površina oka tako suši, a neprirodan položaj vjeđe  izaziva crvenilo i iritaciju oka te posljedično pojačano suzenje. Kako suze ne mogu više fiziološkim putem do suznih otvora i kanalića u unutarnjem kutu vjeđe, dolazi do izlivanja suza i stalnog vlaženja okoline oka i lica. Stoga takvo stanje treba što prije kirurški riješiti.

Kandidati

[Kandidati]

Tko može imati entropij i/ili ektropij?

Gornje i donje vjeđe bi se trebale prirodno čvrsto zatvarati. Na taj način štite oko od oštećenja te sprječavaju suhoću oka. Ako je rub jedne vjeđe uvrnut (entropij), onda trepavice grebu i zapinju za oko. To može dovesti do oštećenja rožnice: (erozija), a ako takvo stanje dulje traje i do ožiljka na rožnici. Ako se rub vjeđe izvrne prema van (ektropij) onda se vjeđe ne mogu pravilno sklopiti, jer se gornja i donja vjeđa ne dodiruju. Najčešće su kandidati za operaciju entropija ili ektropija osobe starije životne dobi. Zato što tada dolazi do popuštanja čvrstoće kože, mišića i tkiva unutar vjeđe. Često su kandidati i osobe koje su imale neke promjene na očima, poput kroničnih upala, operacija ili ozljeda. Za operaciju entropija mogu biti i osobe koje boluju od blefarospazma ili nekontroliranog treptanja
Opis zahvata

[Opis zahvata]

operacija entropijaOperacija entropija:

Operacija entropija se izvodi u lokalnoj infiltracionoj anesteziji. Nakon što je vjeđa anestetizirana moguće je primijeniti nekoliko različitih tehnika kojima je svima cilj opuštanje kružnog mišića vjeđa i relaksacija tkiva. Na taj način uvrnuta vjeđa vraća se u svoju anatomsku poziciju  uz pravilno zatvaranje i zaštitu oka.

Operacija ektropija:

Kod operacije ektropija, cilj je zahvata skratiti opuštenu i izvrnutu vjeđu i postići anatomsku poziciju vjeđe uz pravilno priljubljivanje uz očnu jabučicu. Postoji više metoda, najčešće se izvodi trokutasta ekscizija  viška tkiva uz anatomsku repoziciju vjeđe.  
Oporavak

[Oporavak]

Oporavak nakon operacije entropija i ektropijaKod operacije entropija i ektropija je brz oporavak. Već sutradan pacijent osjeća olakšanje. Zato što nema žuljanja trepavica po oku (entropij) ili sušenja površine oka uz curenje suza prema van (ektropij). Šavovi se skidaju osmi postoperativni dan, te se ordinira antibiotska krema kroz nekoliko dana.
Paket usluga

[Paket usluga]

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.
Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte o operaciji entropija i ektropija. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter