Poliklinika Bilić Vision

 

Dijagnostika mrežnice pomoću fluoresceinske angiografije – FAG

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Dijagnostika mrežnice pomoću fluoresceinske angiografije – FAG

Što je FAG i kada je on potreban?

Fluoresceinska angiografija je dijagnostička pretraga kojom ispitujemo krvne žile mrežnice, žilnice, šarenice i funkciju pigmentnog epitela mrežnice. Mrežnica je sloj na očnoj pozadini na koji se preslikava odraz slike koju gledamo. Struktura mrežnice vrlo je kompleksna, a promjene na toj strukturi mogu uzrokovati niz različitih očnih bolesti. Da bi se napravila točna dijagnostika nije dovoljan samo pregled očne pozadine, već je potrebno napraviti i fluoresceinsku angiografiju.

Kandidati

[Kandidati]

FAG je važna pretraga u dijagnostici i praćenju bolesnika s:
  • degeneracijom žute pjege vezanom za dob
  • dijabetičkom retinopatijom
  • centralnom seroznom retinopatijom
  • okluzivnim bolestima (tromboze) krvnih žila mrežnice i žilnice
  • madežima (nevusi)
  • tumorskim promjenama i sl.
Opis pretrage

[Opis pretrage]

FAG je pretraga prilikom koje se koristi posebna fluoresceinska boja, koja se injektira u venu na ruci. Istovremeno kako boja ulazi u krvožilni sustav, pratimo na fundus kameri kretanje boje kroz krvne žile. Tijek angiografije snimamo digitalnom fundus kamerom vrlo visoke rezolucije (uređaj za snimanje očne pozadine), a nalaz se ispisuje neposredno nakon pretrage. Snimanje tj. cjelokupni proces pretrage traje dvadesetak minuta.
Priprema

[Priprema]

Pacijentima za angiografiju savjetujemo na dan izvođenja pretrage uzeti lagani obrok (nikako ne bi trebali biti natašte). Potrebno je popiti lijekove koje pacijent pije, a pred samu pretragu je potrebno širenje zjenica. Radi širenja zjenice potrebno je doći pola sata prije same pretrage, a zjenice se šire pomoću kapljica. Kad liječnik utvrdi da su zjenice dovoljno široke, može se započeti s pretragom.
Poslije pretrage

[Poslije pretrage]

Nakon pretrage pacijenti ne mogu samostalno upravljati motornim vozilom dva do tri sata. Razlog tome su proširene zjenice koje uzrokuju da pacijent lošije vidi. Nakon pretrage koža lagano “požuti” zbog fluoresceinske boje koja se izlučuje putem mokraće tijekom sljedeća 24 sata, zbog čega se promjeni i boja urina. Fluoresceinska boja može utjecati na neke laboratorijske pretrage krvi i urina tijekom sljedećih 48 sati. Izvođenje pretrage je  sigurno, nuspojave su rijetke.
Mjere opreza

[Mjere opreza]

Nakon pretrage FAG se može pojaviti blagi osjećaj mučnine, kašalj, a vrlo rijetko i osip. Jedina prava kontraindikacija je alergijska reakcija na sastojke boje. Kod bolesnika koji u svojoj anamnezi imaju alergije na neke lijekove ili hranu treba se s liječnikom savjetovati o nužnosti izvođenja navedene pretrage. Isto se preporuča i kod bubrežnih bolesnika ili onih koji imaju opstruktivne bolesti bronha kao relativnu kontraindikaciju.
Paket usluga

[Paket usluga]

Fluoresceinsku angiografiju, FAG vrlo često kombiniramo i s OCT pregledom koji daje dodatni uvid u “dubinu” i strukturu mrežnice. Također se preporučuje snimanje vidnog polja koje će dati informaciju o funkcionalnim ispadima vidnog živca kod bolesti stražnjeg segmenta oka. Informacije o cijenama i načinima plaćanja u Poliklinici Bilić Vision pogledajte ovdje.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter