Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Važnost higijene radi održanja dobrog vida te prevencije nastajanja infekcije nakon operacije sive mrene ili katarakte

Operacija sive mrene najizvođenija je operacija na ljudskom tijelu i spada u rutinske zahvate.

Koliku vidnu oštrinu će pacijent postići poslije operacije, ovisi o stanju oka prije samog zahvata. Dakle, važno je ustanoviti postoji li već oštećenje vidnog živca, žute pjege, rožnice ili mrežnice. Ovisno o postotku oštećenja navedenih struktura oka, ovisi i postotak postignute vidne oštrine. Stoga se svakom pacijentu individualno objasni očekivani rezultat i prognoza operacije.

poslije operacije

U Poliklinici Bilić Vision veliku pažnju posvećujemo dezinfekciji i sterilnosti. To je važno radi postizanja vrhunskih rezultata operacijskih zahvata. Kako katarakte tako i operacija na stražnjem segmentu oka.

U tom smislu se obavezno u pripremi pacijenta za zahvat opširno i detaljno razgovara s pacijentom. Uputi ga se kako se ponašati u kućnim uvjetima nakon operacije sive mrene. Također se naglasi koliko je od izuzetnog značaja voditi računa o svim higijenskim aspektima života kakav pacijent uobičajeno vodi u svom kućnom okruženju.

dezinfekcija

Posebno se naglašava redovito pranje i higijena ruku.

Većina mogućih infekcija širi se upravo nedovoljnim pranjem ruku. Bakterije se prljavim rukama mogu prenijeti trljanjem i pipanjem operiranog oka, ili putem kapljica koje se kapaju u oko i tako izazvati ozbiljnu infekciju oka te ugroziti postignuti dobar rezultat operacije.

higijena ruku

Takve upute o ponašanju poslije operacije sive mrene  dajemo svim  pacijentima usmeno i pismeno.

Priprema  pred zahvat vrši se u našoj ustanovi po svim  standardima koje propisuje europska oftalmološka organizacija, a što uključuje pripremu, operacijski zahvat i postoperativnu skrb.

Nakon operacije, pacijentu se preporučuje isti dan započeti protuupalnu terapiju kapljicama i mašću koje pacijent dobije na odlasku iz poliklinike.  Isti dan, predvečer, pacijenta kontaktira medicinsko osoblje naše poliklinike radi provjere kako se pacijent osjeća, ima li bolove i kako funkcionira preporučeno kapanje kapljica u oko.

Na prvoj kontroli sutradan, utvrđuje se detaljno stanje oka i pacijentu se daju dodatne preporuke.

Od izuzetne je važnosti za pacijenta slijediti dane preporuke, posebice:

• uputa pacijentu da ni u kojem slučaju ne smije dodirivati oko prstima
• da se prije kapanja propisanih lijekova dobro operu ruke sapunom
• da se prilikom kapanja očiju svakako izbjegava dodir vrha bočice s trepavicama, jer tada bočica više nije sterilna
• da se oko zatvori za to posebno predviđenom plastičnom školjkom prije spavanja, a u svrhu zaštite od traume ili infekcije.

Nadalje, iznimno je važno za pacijente koje imaju u kući kućne ljubimce da nekoliko dana izbjegavaju bilo kakav dodir s životinjom, i kontinuirano peru ruke, jer se putem dodira s kućnim ljubimcem (glađenje, češkanje i slično) mogu prenijeti opasni uzročnici bolesti u operirano oko.

operirano oko

Jednako tako navodimo kako osobna higijena operiranog pacijenta mora biti temeljita. Budući da se uglavnom radi o pacijentima starije životne dobi. Često su to teško pokretni pacijenti, koji žive sami. Ili nisu fizički u stanju okolinu u kojoj žive održavati čistom u onoj mjeri koliko je to nužno potrebno u postoperativnom tijeku iza operacije. Preporučljivo je da si takvi pacijenti za nekoliko dana nakon operacije osiguraju pomoć u svom kućanstvu.

Pridržavanje uputa nakon operacije

Ipak, ukoliko se pacijent drži preporučenih uputa, mogućnost težih i opasnih infekcija te komplikacija je rijetka i prema literaturi iznosi od  0,01-0,04 %.

Nema straha od operacije sive mrene, uspješnost operacije katarakte  je velika, kao i zadovoljstvo pacijenta postignutim vidom, ukoliko se poštuju protokoli ponašanja i higijene, moguće komplikacije mogu biti u potpunosti izbjegnute.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter