Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Kratkovidnost (miopija)

Ako imate poteškoća s čitanjem prometnih znakova na cesti i ne možete jasno vidjeti udaljene predmete, ali bez problema možete raditi za računalom ili čitati – to znači da ste kratkovidni.

Kratkovidnost ili miopija je najčešća refrakcijska pogreška oka kod kojega se slika predmeta stvara ispred mrežnice jer je očna jabučica prevelika, a ispravlja se divergentnim (minus) lećama.

simptomi kratkovidnosti

Simptomi kratkovidnosti:

• osoba vidi na blizu (čitanje, rad za računalom itd.) dok su udaljeni predmeti nejasni

• škiljenje – osoba nastoji stiskanjem vjeđa (škiljenjem) izoštriti sliku udaljenog predmeta

uzroci kratkovidnosti

 

Što uzrokuje kratkovidnost (miopiju)?

Da bi slika gledanog predmeta bila jasna, slika predmeta mora pasti na mrežnicu. Kratkovidnost uzrokuje da svjetlosne zrake padaju ispred mrežnice te dolazi do zamagljenog vida.

Ponekad je kratkovidnost u kombinaciji s astigmatizmom, greškom vida koja može biti uzrokovana nepravilnom zakrivljenošću rožnice ili očne leće.

Kratkovidnost najčešće nastaje u školskoj dobi, a ako su vaši roditelji također kratkovidni, onda i vi imate predispoziciju za miopiju. Kratkovidnost se često mijenja u mladosti pod utjecajem naprezanja oka zbog učestalog čitanja, prekomjernog gledanja televizije, višesatnotg buljenja u ekran računala itd. 

kako izlječiti kratkovidnost?

Liječenje kratkovidnosti

Kratkovidnost se može korigirati dioptrijskim naočalama, kontaktnim lećama ili laserskim skidanjem dioptrije. Hoćete li naočale ili kontaktne leće morati nositi cijelo vrijeme ili samo kad vam je potrebna čista slika na daljinu ovisi o visini dioptrije koju imate.

Ukoliko ste kratkovidni, to znači da imate minus dioptriju na naočalama ili kontaktnim lećama.

Refraktivna kirurgija, odnosno lasersko skidanje dioptrije (LASIK) je najbolji način za potpuno odbacivanje naočala i kontaktnih leća u dobi iznad 20-e godine života i ukoliko je dioptrija stabilna barem godinu dana. Laserska korekcija vida je revolucionarna metoda prihvaćena širom svijeta kojom se odbacuju naočale i ostala pomagala za vid te se rješavate pomagala za vid do otprilike pedesete godine životakada će zbog starenja i oslabljene akomodacije oka (staračka dalekovidnost) biti potrebne naočale za rad na blizu i čitanje.

Preduvjet za lasersko skidanje dioptrije je da je osoba punoljetna i da je dioptrija stabilna barem godinu dana. Metoda je potpuno sigurna i provodi se već više od 25 godina. Ne postoje trajne komplikacije nakon zahvata. Više detalja saznaj na linku: LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE.

Iako je predominantno dioptrija (refrakcijska greška) zadana genetikom, ipak postoje navike s kojima možemo usporiti rast dioptrije. Djeca školske dobi koja puno uče bi trebala raditi pauzu od učenja svakih 45 minuta do sat vremena i odmoriti oči na način da minutu do dvije gledaju kroz prozor. Na taj način prekida se akomodacijski grč koji može doprinijeti rastu kratkovidnosti.
Također je neobično važno čitanje i učenje pod adekvatnim osvjetljenjem, najbolje na dnevnom svjetlu, a ukoliko je neizbježan rad noću, jako dobro osvjetljenje je nužno.

progresivna kratkovidnost – degenerativna miopija oka

Degenerativna miopija

U većini slučajeva kratkovidnost ne predstavlja velik problem i ima mali rizik od drugih oboljenja oka. Ali ponekad kratkovidnost može biti progresivna i uzrokovati degenerativne bolesti oka.

Kod maligne kratkovidnosti se očna jabučica može naglo istegnuti, odnosno izdužiti te uzrokovati veliku progresivnu kratkovidnost pa čak dovesti do potpunog gubitka vida. Ljudi s progresivnom kratkovidnošću imaju veliki rizik od zadobivanja ablacije mrežnice i drugih degenerativnih promjena u stražnjem dijelu oka, uključujući krvarenje oka i neovaskularizaciju (abnormalan rast krvnih žila).

Degenerativna kratkovidnost također povećava rizik od zadobivanja katarakte ili sive mrene (zamućenja očne leće) te glaukoma.

Naručite se u Polikliniku Bilić Vision na pregled kojim ćemo ustvrditi jeste li kratkovidni. Bilić Vision je posljednjih 20 godina jedna od vodećih privatnih oftalmoloških ustanova u Hrvatskoj. Posjeduje najmoderniju opremu, a u njoj rade vrhunski specijalisti oftalmolozi koji i Vama mogu pomoći. Javite nam se na tel: 01 4678444 ili putem online obrasca.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

 • Ljubica Stefanović
  Objavljeno: 12.11.2019.

  U Polikliniku Bilić Vision sam se naručila na pregled nakon što sam obavila pregled u svom Domu zdravlja kod ...

  pročitaj više...
 • Bettina Spreitzhofer
  Objavljeno: 11.11.2019.

  Moj prijatelj je s Krka i on mi je preporučio Polikliniku Bilić Vision. On je kuhar u našem hotelu u Austriji te smo ...

  pročitaj više...
 • Danica Gović
  Objavljeno: 05.11.2019.

  Nosila sam dvije vrste naočala, jedne za daljinu i jedne za blizinu. Imala sam dvije dioptrije i došla sam u fazu da ...

  pročitaj više...

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

 • facebooka
 • twittera
 • youtube-a
 • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter