Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Kontaktne leće

Vrste kontaktnih leća

vrste kontaktnih lećaRazlikujemo tri vrste kontaktnih leća. Tvrde kontaktne leće koje polako odlaze u povijest i gotovo ih više nitko ne koristi, zatim polutvrde plino propusne kontaktne leće (GP) koje su izvrsne u rješavanju astigmatizma i mekane kontaktne leće koje su izrađuju iz modernih materijala, uz laku i brzu prilagodbu oka na njih.

Prema statistici, čak 93% nosioca kontaktnih leća u SAD-u nosi meke kontaktne leće. Dok samo 7% ljudi nose polutvrde plino propusne leće.
Najčešće ih nose mlađe žene od 18 do 50 godina starosti i višeg obrazovanja. U svijetu je manje od 1% nositelja tvrdih leća, zato što se radi o tehnološki starom materijalu, koji ne propušta kisik, te se brzo suši na površini.

Kao poboljšanje tvrdih kontaktnih leća tu su plino propusne (GP) kontaktne leće izrađene od mješavine plastike i silikona koji je više propustan za kisik, a što je vrlo važno za zdravlje oka.

Polutvrde kontaktne leće

PREDNOSTI

• izvrsno rješenje za astigmatizam ili visoke dioptrije
• jasnija slika nego kod mekanih leća
• manja mogućnost adhezije ili prihvaćanja proteina za površinu leće – manja mogućnost infekcije
• trajnije (do 2 godine) i isplativije

MANE
• teže privikavanje na leću (7 do 14 dana)
• leća lakše ispada iz oka nego mekana
• više izražena suhoća površine oka, nego kod mekih leća

Polutvrde kontaktne leće

Meke kontaktne leće

Prema materijalu, meke kontaktne leće se izrađuju od hidrogela i silikonskog hidrogela. Što se dizajna tiče, razlikujemo jednožarišne meke kontaktne leće koje se koriste za korekciju kratkovidnosti i dalekovidnosti, zatim torične meke kontaktne leće koje koristimo za korekciju astigmatizma i do 2,75 dioptrija.

Postoje još bifokalne meke kontaktne leće za blizinu i daljinu i multifokalne kontaktne leće za blizinu, srednju udaljenost i daljinu.

Prema duljini nošenja, meke kontaktne leće mogu biti za dnevno nošenje ili za produženo nošenje, a prema rasporedu zamjene: dnevne, tjedne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne i godišnje.

PREDNOSTI

• brza i laka prilagodba
• dobar vid
• široki raspon dioptrija
• cjenovno dostupne
• UV filter za UVA i UVB 95%-99%

MANE

• obaveza pridržavanja rasporeda nošenja i higijene
• sklonost oka sušenju površine oka, a ponekad i infekciji

Zašto su kontaktne leće vrlo popularne?

Kontakontaktne leće u bojiktne leće, iako postoje već preko 100 godina još uvijek su izvrsno sredstvo za korekciju dioptrije. Izrađuju se od sve modernijih materijala s povećanom propusnošću za kisik. Sve češće se mijenjaju, a također ih se i sve više izrađuje s UV zaštitom (čak do 99%). Nositelji kontaktnih leća mogu nositi i sunčane naočale (jer leća ne štiti u cijelosti oko), dok nositelji dioptrijskih naočala bi trebali posebno ugrađivati dioptriju u sunčane naočalne leće. Također potrebno je naglasiti kako uz nošenje kontaktnih leća nema ograničavanja vidnog polja, kao što je to slučaj s dioptrijskim naočalama. Postoji i terapeutska meka kontaktna leća koja se najviše koristi za suho oko, zatim kod bulozne keratopatije rožnice, a i poslije kirurških zahvata.

Naravno, opće poznata je činjenica da se kontaktne leće često koriste i zbog estetike, radi promjene boje očiju, specijalnih efekata i slično.

Kontrola vida kod nositelja kontaktnih leća

Kontrola očiju kod nositelja kontaktnih leća vrši se 2x godišnje ukoliko se radi o školskoj djeci, odnosno 1x godišnje kod odraslih.

Važno je imati na umu da je kontaktna leća medicinski proizvod koji dolazi u kontakt direktno s površinom oka.
Stoga oftalmolog mora barem jednom godišnje pregledati rožnicu i spojnicu oka da bi na vrijeme otkrio pojavu konjunktivitisa ili upale spojnice oka, alergije na materijal leće ili otopine, pojavu suhog oka te pojavu novostvorenih krvnih žila na rubu rožnice.

oftalmološki pregled

Nažalost, mnogi se ne pridržavaju higijene prilikom baratanja s kontaktnim lećama, nose leće dulje nego što je propisano, ponekad spavaju s lećama na očima, ne čiste i ne dezinficiraju leće kao što je propisano itd. Na taj se način riskiraju upale oka, koje se ponekad teško liječe, ili onemoguće daljnje nošenje kontaktnih leća.
Stoga obavezno na pregled oftalmologu jednom godišnje.

Ukoliko niste dugo bili na pregledu, javite nam se na 01 4678 444 ili putem online obrasca i dogovorite vaš termin kompletnog oftalmološkog pregleda.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter