Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Kako se riješiti ovisnosti o dioptrijskim naočalama i kontaktnim lećama?

Pomagala za vid prečesto ograničavaju ljude u svakodnevnim situacijama.

pomagala za vidUjutro kada se probudite najčešće prvo pogledate koliko je sati da znate je li vrijeme za ustajanje. Prije svega, da biste uopće mogli vidjeti, trebaju vam naočale ili kontaktne leće. Kada se ustanete, krenete se spremati za posao, ali vam naočale upropaste cijelu kombinaciju pa se odlučite za leće. Sjedate u auto i nadate se da ćete sretno stići na posao zbog astigmatizma koji vam magli vid u zoru kao i u sumrak. Stignete na posao i sve je u redu do ručka. Tada slijedi peckanje i grebanje oka jer su vam leće isušile oko. Jedva čekate da dođete kući da ih skinete.

Želite u teretanu poslije posla, ali u teretanu ne možete s naočalama. S druge strane, leće su vas izritirale tijekom cijelog dana pa odlučite otići vježbati bez pomagala za vid, Nadate se da nećete promašiti spravu. Vraćate se doma i napokon u casual izdanju poželite si skuhati čaj prije spavanja. Stavite naočale da uzmete sve što vam je potrebno, ali vam se para od vruće vode uvuče u naočalne leće koje se zamagle i opet ne vidite. Na koncu odlučite pogledati film i zaspete s naočalama ispred tv-a koje se malo iskrive. Vidno razočarani idete leći, razmišljajući kako će sutra biti bolje.

Ali sutra ide opet sve ispočetka…

Koje sve refraktivne greške vida postoje?

Svi se rađamo dalekovidni. Razlog tome je mala očna jabučica u bebe. Kako rastemo, raste i očna jabučica pa oko postaje normovidno. Ako očna jabučica bude velika javlja se kratkovidnost. Ukoliko očna jabučica ostane manja, ostaje dalekovidnost koja je često predodređena genetski. Tu dalekovidnost treba korigirati naočalama u najranijoj životnoj dobi da bi se spriječila pojava slabovidnosti u djece.

Ako imate problema s raspoznavanjem prometnih znakova na cesti i ne vidite jasno predmete koji su udaljeni, ali bez problema radite za računalom ili čitate novine – to znači da ste kratkovidni, odnosno da imate minus dioptriju. Kratkovidnost se najčešće stvori u školskoj dobi, a ako su vaši roditelji kratkovidni, onda i vi imate predispozicije za miopiju. Iako se ponekad mijenja s godinama, uobičajeno se kratkovidnost već u mladoj dobi i stabilizira.

Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti i astigmatizam je greška vida, ali astigmatizam je često genetski prirođena anomalija oka, koja se manifestira na vidu. Astigmatizam najčešće uzrokuje zamagljenu ili iskrivljenu sliku na blizu i na daleko, odnosno na svim udaljenostima.

Koja sve rješenja za refraktivne greške vida postoje?

U 21. stoljeću je medicina toliko uznapredovala da bez obzira koliko veliku dioptriju imate, danas se raznim brzim i učinkovitim zahvatima nositelji naočala i kontaktnih leća mogu zauvijek riješiti dioptrije i nesmetano uživati u sitnicama koje život znače.

Lasersko skidanje dioptrije je najizvođeniji zahvat na svijetu

1.      Lasersko skidanje dioptrije

Ako ste stariji od 18 i imate stabilnu dioptriju možete laserski korigirati dioptrije kratkovidnost do -10, dalekovidnost do +5 i astigmatizam do +5 dioptrije cilindra.

Lasersko skidanje dioptrije je najizvođeniji zahvat na svijetu, a u Poliklinici Bilić Vision više je od 10 000 pacijenata laserski skinulo dioptriju. Zahvat je potpuno bezbolan i traje 10-ak minuta.

2.      Lasersko skidanje starosne dalekovidnosti

Nakon napunjene 40. godine života, zbog prirodnog procesa starenja očne leće javlja se starosna dalekovidnost. Najprije kod dalekovidnih osoba, zatim onih koji su normovidni (ljudi koji nemaju dioptriju, odnosno ne nose naočale ili kontaktne leće) i na kraju kod kratkovidnih osoba.

Najčešće se manifestira kroz prekratke ruke, odnosno na način da odmičete mobitel kako biste mogli vidjeti tko vas zove ili odmičete novine kada nešto želite pročitati. Do toga dolazi jer starenjem oka, slabi akomodacija oka koja je zadužena za izoštravanje slike na blizinu.

lasersko skidanje starosne dalekovidnosti - monovision

Korekcija starosne dalekovidnosti zove se monovision, a radi se laserskim skidanjem dioptrije metodom LASIK i gotovo u potpunosti oslobađa pacijenta nošenja naočala.

3.      Uklanjanje velikih dioptrija ugradnjom leće u oko

Ugradnja intraokularne leće u oko se primjenjuje kod onih dioptrija koje se ne mogu korigirati laserom pa čak i kod starosne dalekovidnosti. Razlikujemo dvije vrste leća koje se u ovakvim slučajevima ugrađuju u oko: fakične (jednožarišne) i multifokalne (višežarišne) leće.

Za pacijente između 20. i 45. godine života koji još nemaju starosnu dalekovidnost tj. imaju nezamućenu očnu leću, a imaju dioptriju veću od -10,0, rješenje je ugradnja fakične leće u prednju komoru oka.

Za pacijente starije od 45 godina kod kojih već postoji staračka dalekovidnost, koji nemaju zamućenu očnu leću i ne žele nositi naočale, rješenje je ugradnja multifokalne leće. Ova tehnika zove se „clear lens extraction“, a cilj joj je rješavanje dioptrije i odbacivanje naočala. Nakon ugradnje, leća zauvijek ostaje u oku i nije ju potrebno mijenjati.

besplatne konzultacije s liječnikom za lasersko skidanje dioptrije

Ako ste se pronašli s nekom od vaših tegoba s dioptrijom u ovom članku, ali vas zanimaju još neke dodatne informacije, javite nam se i naše medicinsko osoblje kontaktirat će vas u najkraćem mogućem roku. Rezervirajte vaše besplatne konzultacije s liječnikom ili se naručite na pregled pozivom na broj 01 4678 444.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter