Kompletan dječji oftalmološki pregled u Zagrebu

Sve vidne greške se uspješno rješavaju u mladosti

Dječji oftalmološki pregled izuzetno je važan jer se većina oftalmoloških problema kod djece može uspješno liječiti ili ublažiti ako se rano otkriju.

Dobro vidno zdravlje ključno je za pravilan razvoj djeteta i njegovu sposobnost učenja, istraživanja okoline te razvoja socijalnih vještina.

Evo nekoliko razloga zašto je dječji oftalmološki pregled važan:

 • Rano otkrivanje problema: Djeca se često ne žale na vidne probleme jer ne znaju da ono što vide nije normalno. Redovni oftalmološki pregledi omogućuju rano otkrivanje problema kao što su refrakcijske pogreške (astigmatizam, dalekovidnost ili kratkovidnost) ili ambliopija (slabovidnost).
 • Razvoj vida: Mozak je najplastičniji u ranom djetinjstvu. Ako se problemi s vidom ne riješe tijekom tog razdoblja, mogućnosti za ispravljanje i normalan razvoj vida mogu biti ograničene.
 • Učenje: Velik dio školskog iskustva uključuje vizualno učenje. Djeca trebaju dobar vid kako bi uspješno čitala, pisala, rješavala zadatke i sudjelovala u interakciji u učionici.
 • Motoričke vještine: Dobar vid pomaže djeci da razviju koordinaciju očiju i ruku te motoričke vještine, što je važno za mnoge svakodnevne aktivnosti.
 • Socijalni razvoj: Dobar vid pomaže djeci da bolje komuniciraju s okolinom i drugom djecom, što je ključno za razvoj socijalnih vještina.
 • Prevencija ozbiljnih problema: Neke ozbiljne bolesti oka i stanja poput strabizma (škiljenje) ili slabovidnosti mogu biti otkrivene putem oftalmoloških pregleda te se mogu tretirati prije nego što uzrokuju trajne probleme.
 • Samopouzdanje: Dijete koje vidi dobro osjećat će se ugodno u svojoj koži i imati veće samopouzdanje.

Redoviti oftalmološki pregledi preporučuju se već od 3 godine starosti i trebali bi postati dio redovite zdravstvene skrbi djeteta. Pravilna briga o vidu djeteta pomaže u osiguravanju da se eventualni problemi otkriju i tretiraju na vrijeme, što doprinosi boljem zdravlju i razvoju djeteta.

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:

Kompletan pregled vida kod djece traje oko 1:30h, a sastoji se od sljedećih pretraga:

 • Skijaskopija – objektivno određivanje dioptrije i vidne oštrine uz širenje zjenica
 • Subjektivni pregled dioptrije – određivanje najoptimalnije vidne oštrine
 • Pregled biomikroskopom – pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu (bjeloočnice, rožnice, prednje sobice te reljefnost i struktura šarenice)
 • Testiranje suznog filma
 • Pregled očne leće u proširenoj zjenici
 • Pregled fundusa (pregled očne pozadine) – procjena vitalnosti vidnog živca, stanje cirkulacije oka i makularnog područja (žuta pjega-odgovorna za centralni vid)
 • Razgovor o stanju djetetovog oka, prijedlog ev. dodatnih pretraga ukoliko su potrebne, preporuka terapije i budućih kontrola.
 • Razgovor o prognozi ev. bolesti, te upute roditelju o ponašanju s ciljem održanja zdravlja i zaštite oka.

Priprema djeteta za oftalmološki pregled

Važno je da svom djetetu kod kuće objasnite što ga očekuje na oftalmološkom pregledu.

Recite mu da će mu kapnuti kapljice u oči, ali da to neće uzrokovati nikakvu bol. Također, možete mu reći da će nakon pregleda, ili tijekom tog dana, svijet oko njega možda izgledati blago zamagljeno, kao da gleda kroz maglu. To je sasvim normalna pojava.

Sam pregled je bezbolan i neće stvarati nikakve nelagode. Naši medicinski stručnjaci koristit će različite alate, sličice i simbole kako bi stvorili ugodno okruženje i olakšali djetetu da se opusti i prihvati pregled kao igru.

Pokažite djetetu da nema razloga za strah. Recite mu da ćete biti tamo cijelo vrijeme, pružiti mu podršku i biti njegov saveznik tijekom čitavog procesa. Na taj način ćete ga ohrabriti da se suoči s pregledom hrabro i s povjerenjem.

Ovo iskustvo može biti i prilika za učenje i rast. Objasnite svom djetetu kako su ovakvi pregledi važni kako bi oči bile zdrave i bolje vidjele svijet oko sebe.

 
 
 
 
 
 
Naručite se