Novosti

Zaustavite gubitak vida pravovremenim liječenjem dijabetičke retinopatije


Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija je stanje oka koje uzrokuje šećerna bolest, a manifestira se oštećenjima na krvnim žilama mrežnice. Ako se ne liječi, dijabetička retinopatija može dovesti do oštećenja mrežnice i gubitka vida. Ona je najčešći je uzrok sljepoće kod osoba s dijabetesom, te vodeći uzrok gubitka vida u zamljama zapadnog svijeta.

Čest je slučaj da dijabetička retinopatija ne uzrokuje nikakve simptome prije nego bolest postane ozbiljna, a kada se simptomi pojave, očituju se u gubitku središnjeg vida, mutnoj ili iskrivljenoj slici, pojavom crnih mrlja, ili plutajućih mušica u vidnom polju.

U Poliklinici Bilić Vision obrada osoba s dijabetičkom retinopatijom sastoji se od redovnih oftalmoloških kontrola kod liječnika specijaliziranih za bolesti mrežnice oka, uz korištenje najsuvremenije dijagnostičke tehnologije. Najčešće se radi OCT-lasersko slojevno snimanje mrežnice i glave vidnog živca koji nam daje uvid u stanje pozadine oka i ukazuje postoje li oštećenja uzrokovana dijabetesom.

U Poliklinici Bilić Vision snimamo mrežnicu sa ili bez korištenja kontrasta. (Fluoresceinska angiografiju ili OCT angiografiju koje daju uvid u najpočetnija oštećenja krvnih žila dijabetičkog bolesnika). Koja vrsta pretrage je potrebna za bolesnika sugerira liječnik nakon detaljne pretrage očne pozadine.. Također vršimo liječenje krvnih žila mrežnice primjenom injekcija u oko- anti-VEGF terapijom koja se danas smatraju zlatnim standardom u liječenju dijabetičke retinopatije . Ove injekcije imaju ulogu da zaustave rast novih krvnih žilica u oku koje su lošije kvalitete u odnosu na normalne krvne žile  pa lako pucaju uzrokujući krvarenje. Takve nepoželjne krvne žilice ovi lijekovi sasuše, te se tako sačuva vid.. Ponekad se liječenju promjena na mrežnici oka pristupa laserskim tretmanima Argon laserom. Argon laser radi  laserske pečate koji spaljuju nepoželjne krvne žilice i na taj način spriječavaju daljnje komplikacije s okom.

Dijabetička retinopatija može se uspješno liječiti ukoliko se pravovremeno javite oftalmologu. Rezervirajte na vrijeme pregled u Poliklinici Bilić Vision pozivom na broj: 01/4678 444, ili online na web stranici www.bilicvision.hr

NARUČI SE NA PREGLED

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se