Novosti

Trudnoća i lasersko skidanje dioptrije


lasersko skidanje dioptrije i trudnoća

Sretni ste jer ste trudni i radujete se upoznavanju svoje bebe - Čestitamo! Kroz trudnoću naravno očekujete jutarnju mučninu ili bolove u donjem dijelu leđa. No znate li da se i vaš vid može promijeniti tijekom ovog perioda? Hormonske i fizičke promjene koje dolaze s trudnoćom također mogu utjecati na vaš vid.

Većina problema obično je manja i privremena. Vid bi se trebao normalizirati nakon rođenja djeteta, ali neki problemi povezani s trudnoćom mogu zahtijevati liječničku pomoć.

Donosimo četiri stanja o kojima treba obratiti pažnju za vrijeme trudnoće:

1. Suhe oči

Možda ćete primijetiti da su vam oči suhe. Ako nosite kontaktne leće, moguće je da će vas početi žuljati i iritirati.

Što učiniti: umjetnim suzama ovlažite oči i ublažite suhoću. Ako nosite kontakte leće, provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da se kapljice mogu koristiti s lećama. Koristite samo umjetne suze bez konzervansa.

2. Mutan vid

Mnoge trudnice zadržavaju tekućinu. Ova česta nuspojava može promijeniti debljinu i oblik vaše rožnice. To može dovesti do mutnog vida. Takve promjene obično nestaju nakon poroda ili nakon prestanka dojenja. Kod viših dioptrija u kratkovidnih osoba može privremeno doći do povećanja dioptrije naročito ako osoba za vrijeme trudnoće dugo radi za računalom.. U pravilu se stanje normalizira nakon poroda.

Česti su upiti može li trudnica roditi prirodnim putem ako ima visoku kratkovidnost i hoće li naprezanje prilikom porođaja dovesti do oštećenja mrežnice oka. Svakako preporučujemo oftalmološki pregled i pregled periferije mkrežnice mjesec do dva prije poroda. Ako je sve u redu,  trudnica s visokom dioptrijom može ići na porod prirodnim putem. Ukoliko su vidljive određene degenerativne promjene ili manje rupture mrežnice, potrebno je mrežnicu oka stabilizirati laserskim pečatima u okolini navedene promjene. Nakon mjesec dana može se pristupiti porodu na prirodan način.

3. Preeklampsija

Promjene vida mogu biti znak ovog potencijalno ozbiljnog problema koji se javlja kod malog broja trudnica. Obilježava ga visoki krvni tlak i znakovi oštećenja drugih organa. Simptomi uključuju:
  • Privremeni gubitak vida
  • Osjetljivost na svjetlost
  • Zamagljen vid
  • Vidjeti aure, bljeskajuća svjetla ili mrlje
Što učiniti: ako imate bilo koji od ovih simptoma, nazovite svog liječnika što prije ili idite na hitan prijem. Preeklampsija može brzo napredovati i uzrokovati krvarenje i druge ozbiljne probleme.
 

4. Dijabetes

Visoka razina šećera u krvi povezana s dijabetesom može oštetiti male krvne žile koje opskrbljuju mrežnicu. Šanse se povećavaju kako vaša trudnoća odmiče. Privremeni oblik dijabetesa koji ponekad pogađa buduće mame, nazvan gestacijski dijabetes, također može uzrokovati zamućenje vida.
 
Što učiniti: ako imate dijabetes, redovno  ga pratite dok ste trudni. Ako imate gestacijski dijabetes, pobrinite se da razina šećera u krvi ne bude previsoka. 
 
 

Utječe li trudnoća na povrat dioptrije?

Za vrijeme trudnoće i dojenja ne preporučuje se izvoditi lasersku korekciju vida. Razlog tome je što je u tom periodu tijelo žene preplavljeno hormonima koji omekšavaju tkiva i pripremaju tijelo za porod. Ti hormoni utječu i na stabilnost i čvrstinu tkiva rožnice pa se može dogoditi da prijeoperacijska mjerenja ne budu u potpunosti precizna. Ukoliko je lasersko skidanje dioptrije već napravljeno prije nego je žena zatrudnila, sigurno je da neće doći do značajnijih promjena na vidu. Ako i dođe do blage promjene u vidu ili dioptriji za vrijeme trudnoće, u pravilu dolazi do ponovne stabilizacije kada trudnoća završi.
 

Kolike su šanse da se dioptrija vrati u trudnoći?

Ukoliko je osoba laserski skinula dioptriju, a nakon toga zatrudnjela, postoji manji rizik od djelomičnog vraćanja dioptrije. To se događa zbog promjene čvrstoće rožnice pod utjecajem hormona, pogotovo ako osoba puno radi za računalom. Potrebno je pričekati 6 mjeseci pa čak do godinu dana da se dioptrija stabilizira. Tada prestaje utjecaj hormona, pa se tada može sa sigurnošću reći je li došlo do promjene u dioptriji ili ne.
 

Nakon poroda i najmanje 3 mjeseca nakon završetka dojenja, moguće je napraviti lasersko skidanje dioptrije. Javite nam se u Polikliniku Bilić Vision kako bismo napravili pregled  i omogućili vam savršen vid. Javite nam se na pregled za lasersko skidanje dioptrije na 014678444, pošaljite online upit ili nam pišite na chat u donjem desnom kutu.

 

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Presbyond: Ana Begić Tahiri otkriva tajnu dobrog vida nakon 40-e

 

Starenje se ne može spriječiti, kao i kod svakog dijela tijela pa tako...

 
Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
 
Naručite se