Novosti

Kad mrena počne opasno otežavati život


Siva mrena

Pacijentica koja nam se javila prije tri tjedna potaknula nas je da napišemo ovaj tekst kao upozorenje svima onima koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji.

Gospođa Anka je žena u 67. godini života i do prije tri mjeseca nije osjećala nikakve probleme s očima. Jedino je, kao i većina ljudi njene dobi, nosila naočale za čitanje i rad na blizinu. Riječ je o presbiopiji, odnosno starosnoj dioptriji koja se u pravilu javlja nakon 40. godine života, a posljedica je starenja očne leće koja postaje sve tvrđa i gubi mogućnost fokusiranja slike na blizu. Gospođa Anka  već više od 20 godina nosi naočale za čitanje, koje je s vremenom mijenjala, kako joj se starenjem mijenjala i dioptrija.

No prije dva mjeseca, gospođa Anka je počela primjećivati neke simptome u vidu koje do sada nije primjećivala. Imala je osjećaj kao da joj se sjena navlači na oko, gubila je vidnu oštrinu, sve žarke boje postajale su joj sve blijeđe, do te mjere, da su joj narančaste pločice u kupaoni postale blijedo žute. Gospođa Anka, iako tada to još nije znala, počela je razvijati sivu mrenu ili kataraktu.

Siva mrena je prirodan proces starenja očne leće kojim se prirodna očna leća zamućuje, gubi svoju funkciju, a zrake svjetlosti sve teže prodiru kroz zamućenu leću na mrežnicu našeg oka. Proces progresije sive mrene ovisi od osobe do osobe, a kod gospođe Anke radilo se o brzoj progresiji pošto je u nešto manje od tri mjeseca gotovo u potpunosti ostala bez vida na lijevom oku i izgubila polovicu vida na desnom oku. To je izazvalo ograničenu mogućnost kretanja u prostoru i teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti koje su gospođi Anki do tada bile rutinske, a najveći strah doživjela je kada je prelazila cestu, te zbog lošeg vida previdjela kolni rubnik, pala, te slomila palčanu kost podlaktice. Od toga dana gospođa Anka je odlučila da neće izlaziti sama na ulicu i postala je ovisna o drugim ljudima, čekajući operaciju sive mrene koja je bila predviđena za više od godinu dana u obližnjoj bolnici.

Tračak nade gospođi Anki javila je njezina snaha koja je u novinama pročitala o modernim operacijama sive mrene bez lista čekanja u Poliklinici Bilić Vision uz određene pogodnosti za umirovljenike i sve starije od 60 godina života. Gospođa Anka javila se i obavila pregled kod dr. sc. Nadežde Bilić, koja je na pregledu ustanovila prisustvo uznapredovale sive mrene, te obavila sva mjerenja, snimanja i analize oka te predložila operaciju. Pojasnila je da se operacija mrene može izvršiti standardnom ultrazvučnom metodom ili još modernijom, naprednijom, Femto laserskom operacijom sive mrene.

„Prednost laserske operacije mrene je u tome što je ta metoda preciznija, kompletno vođena kompjutorski, te formira potrebne ulaze u oko  laserski, umjesto ručno, kirurškim nožićem kao što se radilo do sada. Laser zatim formira otvor na prednjoj kapsuli očne leće što pacijentu omogućava dodatnu sigurnost u uspjeh operacije i na kraju, laser usitnjava zamućenu leću, omogućujući kirurgu ispiranje lećnih masa i ugradnju odabrane leće.  Laserska operacija mrene, za razliku od klasične ultrazvučne operacije mrene, pacijentu omogućuje veću preciznost i točnost zahvata, bolju vidnu oštrinu te još brži postoperativni oporavak“.

Gospođa Anka operaciju prvog oka obavila je prije dva tjedna, a desno oko operirano je prošli tjedan. Jučer nas je posjetila na 2. kontroli, 14 dana nakon zahvata. Samu operaciju izveo je kirurg dr. Luka Bilić, jedan od vodećih refraktivnih kirurga u Hrvatskoj: „Gospođa Anka je bila odličan pacijent, operacija je prošla bez komplikacija, u kapljičnoj anesteziji i apsolutno bezbolno. Izvodili smo najmoderniju lasersku operaciju sive mrene gdje je cijeli proces u potpunosti vođen laserom što maksimalno povećava sigurnost same operacije i manju traumu za oko. Gospođi Anki izvađena je njezina zamućena leća i na njeno mjesto postavljena je nova, umjetna leća koja će gospođi Anki omogućiti da može obavljati svakodnevne aktivnosti, potpunu neovisnost o drugima i sigurnost u prometu.“, rekao nam je dr. Luka Bilić.

Gospođa Anka također nije krila zadovoljstvo: Prezadovoljna sam, jer konačno vidim! Prije sam nosila i naočale, ali nikad nisam ovako dobro vidjela. Tek sad konačno vidim koliko prije nisam vidjela. Sada sve vidim! Sve mi je perfektno i da sam znala i prije bih se odlučila za operaciju.
Svi zaposlenici Poliklinike Bilić Vision su izvrsni! Operacije me nije bilo strah, jako kratko je trajala, ništa me nije boljelo. Svi su bili jako brižni i pažljivi prema meni. Stalno su bili uz mene od samog početka, od kapanja očiju pa do kraja, do odlaska kući. Stvarno sam oduševljena sa cijelim tretmanom i sa cijelim timom Poliklinike Bilić Vision. Za preporuku!

Naručite se za pregled

Zanima li Vas više informacija, ne možete naći ono što tražite ili se želite naručiti za pregled, kontaktirajte nas:








Financiranje Europske Unije, NextGenerationEU

Digitalna transformacija poliklinike implementacijom sustava za pametno praćenje pacijenata i integracija s postojećim sustavima

 

Oznaka projekta: NPOO.C1.1.2.R3-I3.01.0690 Opis projekta: Provedbom...

 
Anti VEGF

ANTI-VEGF U LIJEČENJU DIJABETIČKE RETINOPATIJE

 

Većina pacijenata oboljelih od dijabetesa zna da su redovni oftalmološki...

 
 
Naručite se