Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Astigmatizam

Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti i astigmatizam je greška vida. Naime, u oko s astigmatizmom svjetlosne zrake ne padaju točno na mrežnicu kako bi se proizveo jasan vid te stoga dolazi do greške vida.

Simptomi astigmatizma

astigmatizamAstigmatizam najčešće uzrokuje zamagljenu ili iskrivljenu sliku na blizu i na daleko, odnosno na svim udaljenostima.

Ukoliko se astigmatizam ne korigira naočalama ili kontaktnim lećama dolazi do naprezanja oka pri izoštravanju slike, što uzrokuje glavobolje i napor prilikom rada. Do ovih simptoma osobito dolazi nakon čitanja ili dugog vizualnog naprezanja, primjerice pri višesatnom radu za računalom. Žmirkanje je također jedan od čestih simptoma astigmatizma.

Što uzrokuje astigmatizam?

Astigmatizam je često genetski prirođena anomalija oka, koja se manifestira na vidu.

Nepravilno zaobljena i asimetrična rožnica je najčešći uzrok astigmatizma. Uobičajenu zakrivljenost rožnice možemo zamisliti kao pravilni odsječak kugle. Kod izraženog astigmatizma rožnica poprima oblik elipse. Danas postoje različiti aparati kojima se mjeri astigmatizam (keratometri, refraktometri, topografi itd.). Stavljanjem cilindričnih leća ispred oka postiže se bolja vidna oštrina.

Također je važno napraviti mjerenje dioptrije u širokoj zjenici (skijaskopija) naročito kod djece, jer će rezultati i očitanja tada biti pravilnija.

Astigmatizam se mjeri dioptrijama cilindra i može biti izražen u plus i minus dioptriji. Smatra se da je fiziološki astigmatizam do 0,50 dioptrija. Manji astigmatizam je između 0,75 do 1,50 dioptriju cilindra, dok se nalaz iznad 1,50 dioptrija smatra višim ili visokim astigmatizmom.

Liječenje astigmatizma

lijecenje astigmatizmaAstigmatizam je moguće korigirati nošenjem naočala ili kontaktnih leća, ali i laserskim skidanjem dioptrije te ugradnjom umjetne jednožarišne torične leće u oko koja uklanja postojeći astigmatizam. Međutim, danas kod pacijenata iznad 45. godine života postoji mogućnost ugradnje i višežarišne torične leće u oko koja osim što rješava astigmatizam, omogućuje vid bez naočala na svim udaljenostima. Ugradnjom ovih intraokularnih toričnih leća u oko, osim što se rješava astigmatizam sprječava se nastanak sive mrene ili katarakte.

U Poliklinici Bilić Vision imamo dugogodišnje iskustvo u laserskom skidanju dioptrije kao i ugradnji umjetnih leća u oko. Bilić Vision je posljednjih 20 godina jedna od vodećih privatnih oftalmoloških ustanova u Hrvatskoj, posjeduje najmoderniju opremu, a u njoj rade vrhunski specijalisti oftalmolozi koji i Vama mogu pomoći. Javite nam se na tel: 01 4678444 ili putem online obrasca: NARUČI SE NA PREGLED.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter