Poliklinika Bilić Vision

 

Uncategorized

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

7 simptoma koji ukazuju na to da imate sivu mrenu ili kataraktu

Svatko može imati kataraktu.

Svaki dan koristimo našu očnu leću za čitanje, vožnju, gledanje televizije, promatranje predmeta oko nas i slično. Kako starimo, prirodna očna leća gubi na svojoj elastičnosti i postupno se zamagljuje. Vid postaje mutan i to su prvi znaci sive mrene ili katarakte.

vid sa sivom mrenom

Neki razviju kataraktu i ranije. Često se radi o ljudima koji nisu skloni nošenju sunčanih naočala s odgovarajućom UV zaštitom, pušačima, dijabetičarima, ljudima koji koriste kortikosteroidnu terapiju ili su svakodnevno izloženi raznim vrstama zračenja.

Posljednja američka istraživanja pokazala su kako više od 20 milijuna Amerikanaca starijih od 40 godina imaju neki oblik katarakte na jednom ili čak oba oka.

 1. Zamagljen vid

Katarakta u svom začetku ne smanjuje vidnu oštrinu. Gledanje se ponekad može činiti mutnim kao pogled kroz maglu ili vodu. Međutim, s vremenom sve više stvari koje se promatraju postaju mutne, zamagljene i blijede.

 1. Noćna vožnja

Kako katarakta napreduje, tako slika koju oko vidi poprima žute i smeđe tonove. To počinje utjecati na vid noću te znatno otežava noćnu vožnju. Rasap svjetla pri prolazu kroz zamućenu očnu leću često može prouzrokovati i pojavu duple slike.

 1. Zablješćivanje

Osjetljivost na svjetlost je također jedan od simptoma sive mrene ili katarakte do te mjere da zablješćivanje onemogućava uobičajene aktivnosti poput vožnje.

Zablješćivanje - odbljesak

 1. Halo efekti

Zamagljenje očne leće može uzrokovati nepravilan rasap svjetla koje ulazi u oko. To može rezultirati pojavom halo efekta. „Halo“ je pojava rasapa svjetla u obliku prstena oko izvora svjetla, ponekad čak i u različitim bojama. To može biti osobito opasno u vožnji, što je još jedan dodatni razlog zašto se vožnja kod čak već i početne katarakte ne preporuča.

Halo efekti

 1. Naočale više ne odgovaraju

Ako vam se u zadnje vrijeme čini da vam svake naočale brzo postaju preslabe te više ne odgovaraju, postoji velika mogućnost da imate kataraktu ili neku drugu očnu bolest. Brzo mijenjanje dioptrije i stanja oka treba odmah provjeriti na specijalističkom oftalmološkom pregledu.

 1. Žuto-smeđi svijet

Napredovanjem katarakte, zbog sklerozacije i promjene proteinskog sastava, očne leće mogu postati žute ili smeđe. To rezultira svojevrsnim blokiranjem plave i ljubičaste svjetlosti te boje koje vidimo poprimaju žuti ili smeđi ton. Preciznije, dolazi do smanjenja sposobnosti za raspoznavanje boja. Nakon operacije uklanjanja zamućene očne leće i ugradnje umjetne leće, pacijenti se često iznenade kako opet mogu raspoznavati boje.

 1. Oko koje razvija kataraktu vidi čitati bez naočala

Kada očna leća zbog pojave katarakte počne bubriti, kažemo da oko „miopizira“ ili odlazi u kratkovidnost. Tada dolazi do poništavanja starosne dalekovidnosti i u određenom periodu takva osoba ne treba naočale za čitanje. Ova pojava traje kratko, jer se napredovanjem zamućenja u leći gubi navedeni efekt pa osoba s uznapredovalim zamućenjem ne vidi čitati niti uz naočale.

Kako biste na vrijeme utvrdili imate li mrenu, nazovite u Polikliniku Bilić Vision na broj: 01/4678 444 ili se naručite online klikom na link: Pregled za mrenu.

Send to WhatsApp Send to Viber

Prethodni postovi

Tagovi

Prikaži sve tagove

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

 • facebooka
 • twittera
 • youtube-a
 • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter